Prevenció, mesures i por

Les poques vegades que surto de casa, bàsicament per anar a comprar menjar, constato el mateix que altres amics: molta gent segueix les normes bàsiques de prevenció per evitar contagis del COVID’19, però molta altra se les salta sense cap problema.

L’epidèmia es troba encara a la fase exponencial inicial de la ben coneguda corba d’infeccions, i per arribar aviat al punt d’inflexió i aviat al seu cim, tots hem de prendre mesures estrictes.

La gràfica de dalt la podeu trobar a la pàgina 10 d’aquest informe del Departament de Salut de la Generalitat. Presenta dades de població i mortalitat corresponents a l’any 2015. La piràmide de població, en color salmó, es va reduint a partir dels 40 anys com és d’esperar, encara que a la zona dels més joves és probablement massa prima. La gràfica de defuncions, en verd, comença a créixer a partir d’aquests 40 anys (si no considerem la mortalitat infantil) i mostra valors més elevats pels homes que per les dones en la franja compresa entre els 45 i els 85 anys.

A partir dels 60 anys, la gràfica ens indica que la taxa específica anual de mortalitat en els homes és superior al 0,5% mentre que a les dones és superior al 0,25%. En base tan sols a l’edat i el sexe, tots podem veure la nostra taxa, que no és més que la probabilitat que tenim de morir durant el proper any. Per als homes i a partir dels 60 anys, aquest valor del 0,5% indica que de cada 1000 persones, el més probable és que durant els propers dotze mesos en morin 5 o més. I aproximadament la meitat d’elles moriran de càncer o de malalties de cor i del sistema circulatori, segons explica l’informe mencionat a la pàgina 14. Perquè aquestes són les dues grans causes de mortalitat a nivell mundial

Pensem ara en l’epidèmia del COVID’19. A la Xina (que ja es troba al cim de la corba d’infeccions) fins ara hi ha hagut 81.238 (dades del 19 de març de 2020) i 3.248 morts. Suposem, sent molt conservatius, que el nombre d’infeccions i morts fins al final del procès es multiplica per 5. Això significaria, per la Xina, un total de 406.190 infeccions i 16.240 morts. Tenint en compte que la població de la Xina és de 1.378 milions de persones, és clar que la probabilitat de morir pel COVID’19 a la Xina haurà estat d’un 0,0012%.

En resum: si som capaços de gestionar l’epidèmia amb bones mesures de prevenció com han fet els de la Xina, la nostra probabilitat de morir per efecte del COVID’19 els propers mesos és de l’ordre del 0,0012% mentre que la probabilitat de morir de càncer o de malalties de cor i sistema circulatori durant els propers 12 mesos és (per a les persones de 60 anys o més) de 0,25% en els homes i 0,12% en les dones. Unes 208 vegades més gran en el cas dels homes i 100 en el cas de les dones.

Hem de tenir més por del COVID’19 o d’acabar patint una de les greus malalties de tota la vida?

Podrem mantenir les màximes mesures de prevenció, i a la vegada controlar la por?

Si és possible quantificar la por, aquesta hauria de ser proporcional al risc objectiu, oi?